Upinniemen koulu

Kokoomus on moniarvoinen ja moniääninen puolue. Siksi on luonnollista, että Upinniemen kouluun liittyvässä päätöksenteossa voidaan olla eri mieltä. Viimeisessä Kirkkonummen Sanomissa Veikko, Ari ja Anna-Lotta tuovat esiin oman näkemyksensä Upinniemen koulun toimintojen siirtämisestä Kantvikiin. Heillä kaikilla on myös vahvat siteet varuskuntaan.

Päätöksenteon laillisuuteen. Kunnallisessa päätöksenteossa lautakunta tekee omaan toimivaltaansa kuuluvat ratkaisut. Näin on tapahtunut tässäkin asiassa. Kunnanvaltuusto ei ole asiassa toimivaltainen valmistelemaan asiaa. Jos kunnanhallitus haluaa tuoda päätöksen valtuustoon se on sen asia. Perusteiltaan se ei sinne kuulu. Kyse on operatiivisesta toiminnasta, jossa lautakunta tekee päätökset. 

Upinniemen koulu on pieni koulu, jossa oppilailla ei ole samoja valintamahdollisuuksia kuin esimerkiksi Kantvikissa. Koulun vähäinen henkilöstömäärä tekee siitä haavoittuvan. Opettajat eivät voi siellä sairastua tai olla lukukauden aikana poissa esimerkiksi koulutuksissa ilman merkittäviä vaikutuksia opetukseen. Sisäisillä järjestelyillä ei pitkälle mennä, koska koulussa on vain muutama opettaja.

Upinniemen koulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen tilanne on varmasti vaikea. On totuttu olemaan ja elämään lähikoulun tuntumassa. Muutos ei kuitenkaan ole kovin suuri. Kantvik on myös hyvin elinvoimainen ja kylämäinen alue. Se on yhtä turvallinen kuin Upinniemi, vaikka ei sijaitsekaan armeijan valvomien aitojen sisäpuolella. Lisäksi Kantvikin koulu on hyvin hoidettu ja siellä oppilailla on mahdollisuus saada itselleen lisäarvoa koulun käymisessä.

Toki päätös on myös taloudellinen. Kunta otti viime vuonna lisälainaa 16-17 miljoonaa euroa. Minkään kunnan talous ei kestä jatkuvaa velanottoa. Kierre on katkaistava. Me emme voi elää jatkuvasti velaksi. Nämä pienet Upinniemen koululaiset voisivat toki saada ihan hyvää opetusta omassa kyläkoulussa, mutta he joutuvat maksamaan tällaisista päätöksistä kovan hinnan mennessään työelämään. Heidän pitäisi maksaa tulevaisuudessa työllään nykyinen velanotto ja omat palvelunsa. Se on riskinottoa, jota en kannata. Lapsillemme tulee jättää mahdollisuus maksaa tuloillaan muutakin kuin julkista velkaa.

1 Vastaa to “Upinniemen koulu”


  1. 1 Viljo Savolainen 19 maaliskuun, 2011 05:06

    Hei Antti!

    Tässä asiassa olen kanssasi täysin samaa mieltä.
    Kuuluu sarjaan rakenteellisia uudistuksia.
    Jatketaan lopettamalla seuravaksi pienet ruotsinkieliset
    turhat pienet koulut. Viime syksynä talousarvioneuvotteluissa
    jopa Gorinna Tammenmaa oli linjoillasi ja hyväksyi suunnitelman lopettaa nämä kyläkoulut koulutuksen tason parantamiseksi.

    Viljo Savolainen


Jätä kommentti




Arkisto