Viime valtuustossa tein esityksen siitä, kun Kirkkonummelle saadaan uusi neuvontainsinööri, niin hänen tehtävässään tavoitteet ovat kirkkaat. En nimittäin millään tahdo uskoa, että uusi byrokraatti tuo ratkaisua asiaan. Perustelut:
Nykytilanne on seuraava: rakentamiseen lupaa hakeva asioi nyt päättävän virkamiehen kanssa. Hän neuvoo ja ohjaa asiakasta lain vaatimusten mukaisesti (se on hänelle rakennuslaissa määrätty velvollisuus). Sen jälkeen asiakas jättää lupahakemuksen, jonka virkamies käsittelee.
Uusi tilanne: rakentamiseen lupaa hakeva asioi neuvontainsinöörin kanssa. Hän kertoo mitä dokumentteja tarvitaan ja kysyy luvan myöntävältä virkamieheltä, kuinka asiakas saa lupansa lävitse. Tämän jälkeen neuvontainsinööri neuvoo asiakasta, joka jättää lupahakemuksensa, jonka virkamies käsittelee.
Mikä siis muuttuu? Tulee yksi porras väliin. Pahimmillaan luvasta päättävä virkamies on eri mieltä kuin neuvontainsinööri, joka on siis neuvonut asiakasta, kuinka dokumentit tulee valmistella ja mitä dokumentteja tarvitaan. Toisin sanoen asiakas luulee jättävänsä asiakirjat, joilla luvat irtoavat, mutta lupaviranomainen on eri mieltä ja tekee kielteisen päätöksen tai vaatii uusia asioita huolimatta neuvontainsinöörin mielipiteistä. Toivotaan, että näitä tilanteita ei synny ainakaan kovin montaa.
Olen nimittäin sitä mieltä, että neuvontainsinöörin työ on mahdoton suorittaa. Ihannemaailmassa se onnistuisi, mutta ei tässä tapauksessa: ei Kirkkonummella, jossa luvan myöntävän viranomaisen raktaisuvalta ja toimintatapa on enemmän valtaan kuin lakiin perustuvaa. Ja kun kuitenkaan neuvontainsinööri ei voi luvaksi muuttua.
0 Kommentit to “Neuvontainsinöörin työ vuonna 2015”