Kalliita ja perusteettomia lupauksia

Kuntavaalien viimeiset päivät tuovat ehdokkaista esille mitä hienompia ominaaisuuksia. Mutta samalla ajatettelun logiikka tai kustannusvaikutukset unohtuvat. Valtuustolle jätetyssä ponnessa esitetään terveyskeskuksen rakentamisen siirtämistä. Asiaa perustellaan kauniisti mm. sillä, että haittaa liikenteelle ei syntyisi, kun vanhaa kiinteistöä ei korjattaisi ja sitä ei laajennettaisi. Samassa lauseessa tosin esitellään nykyisen purkamista ja uusien talojen rakentemista, jotka eivät siis toisi ponnen kannattajien mielestä yhtään melua tai liikenteellistä haittaa.

Kun kunnan peruspalveluissa kouluissa, päiväkodeissa ja terveysasemalla on ongelmia niin ratkaisuksi esitetään kaikkien korjaamisesta sekä uutta kulttuuritaloa. Toivon mukaan vastuullisuus asiassa nousee ja kuntalaiset valitsisivat realistisen vaihtoehdon. Ainakin tässä taloustilanteessa meillä ole varaa rakentaa kulttuuritaloa. Kannattaa muistaa, että liikuntapaikkojen käyttäjät maksavat itse kustannukset. Kulttuuriharrastajat vyöryttävät menot yhteiskunnalle.

3 Responses to “Kalliita ja perusteettomia lupauksia”


 1. 1 Terhi 22 lokakuun, 2012 15:22

  Hei voitko tarkentaa mitä tarkoitat tuolla heitolla, että liikuntapaikkojen käyttäjät maksavat itse kustannuksensa ja kulttuuri harrastajat vyöryttävät menot yhteiskunnalle? Ote Kirkkonummen budjettista 2012: menot:
  – vapaa sivistystyö, taiteen perusopetus ja kulttuuri: 58e/ asukas
  – kirjasto: 52e/asukas
  – liikuntapalvelut 52e/asukas
  – uimahalli 23e/ asukas

  • 2 sumeasilta 23 lokakuun, 2012 04:46

   Haluan tarkentaa pari asiaa. Ensimmäiseksi viittasin vahvasti kulttuuritaloon eli käytännössä musiikkiin ja kuvataidekouluun. Kirjastoa ei voi verrata samoin kriteerein, koska sen käyttö on kuntalaiselle pääosin maksutonta. Kun talousarviokirjan luvut laitetaan per asukas voidaan toki ajatella, että liikuntapalveluihin kuluu 75 euroa per asukas ja kulttuuriin 58 euroa, jos kirjasto lasketaan mukaan niin silloin kulttuurimenot per asukas ovat 110 euroa). Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen, koska kustannukset ovat talousarviokirjassa per asukas (koko kunnan tasolla).

   Samassa talousarviokirjassa on myös maininta siitä, että musiikkiopiston kustannus per oppitunti on noin 47 euroa. Oppilas maksaa lukukausimaksua vaihtelevien kriteerien mukaisesti, mutta esimerkiksi 45 minuutin oppitunti merkitsee lapselle 266 euroa per lukukausi. Jos oppitunteja on yksi per viikko ja viikkoja lukukaudessa on 15 tulee yhteiskunnan maksettavaksi 439 euroa tai ainakin näin asian ymmärrän. Vastaavasti jääkiekkojoukkueessa pelaaminen maksaa per pelaaja noin 160 euroa per kuukausi. Seura saa kunnalta koko kauteen 13 euroa per pelaaja eli syksyyn 6,5 euroa. Omakustannus pelaajalle on siinä tapauksessa: 633,50 euroa. Melkoinen ero on siis lapsen harrastuksen hinnassa yhteiskunnan osalta.

   Tätä minä tarkoitin eli puhuin niistä harrastuksista, joista osallistuja maksaa oman kulunsa tai osan siitä. En voi nimittäin ajatella, että kulttuuritalossa musiikin- tai kuvatataiteen harrastajat maksaisivat samalla periaatteella oman osuutensa opetuksesta, kiinteistöstä ja sen kuluista kuten esimerkiksi keskustan keinonurmen käyttäjät. Keinonurmen käyttäjät maksavat nimittäin kaikki nurmen kulut käyttövuorojensa kautta ja sen lisäksi myös valmentajan palkan.

   On toki niin, että on myös kulttuurin ja liikunnan harrastuksen muotoja, joissa kustannuksia ei käyttäjälle synny. Nämä ovat lenkkipolkuja ja kirjaston palveluita. Niissä kustannukset tulevatkin kaikilta osin yhteiskunnan pussista.

 2. 3 sumeasilta 23 lokakuun, 2012 05:14

  Vielä lisäyksenä: en huomioinut kustannuksiin valtionosuuksista saatuja tuloja kunnalle. Toisena lisäyksenä: en vastusta kulttuuritalon rakentamista. Mutta minusta se ei mahdu meidän nykyisen budjetin sisälle, koska minusta Kirkkonummella on nyt tärkeämpiäkin menoja.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Arkisto


%d bloggers like this: