Kohti uutta terveysasemaa

Kirkkonummen keskustassa toimiva terveysasema on saanut nykyisen muotonsa ja kokonsa 1980 luvulla. Ensimmäinen rakennusvaihe on päättynyt 1980 ja toinen 1987. Näistä vuosista on  Kirkkonummen väestömäärä kasvanut huomattavasti. 1980 Kirkkonummella asui noin 19 000  henkilöä. Tänä päivänä kirkkonummelaisia on yli 37 000. Tulevaisuudessa väestömäärä kasvaa terveysaseman välittömässä läheisyydessä yli 5 000 hengellä ja koko kunnassa väestömäärä kasvaa vuoteen 2025 mennessä noin 12 000 asukkaalla.

Tietotekniikka on muuttunut 1980-luvun alun kömpelöistä laitteista PC koneisiin, joita lääkärit ja hoitajat käyttävät työssään joka päivä, joka tunti ja oikeastaan lähes jatkuvasti. Hoidot ja laitteet ovat parantuneet merkittävästi. Myös sairaudet ovat valitettavasti saaneet uusia muotoja esim. sairaalabakteerien muodossa.

Tuleva terveysasema palvelee nykyisiä kirkkonummelaisia laaja-alaisemmin, koska sinne sijoittuvat mm. ryhmä- ja pariterapiatilat. Laboratorio- ja röntgentilat saavat asianmukaiset tilat. Myös lasten hyvinvointiyksikölle saadaan tilat. Rakennuksessa työskentelevät eivät siis palvele vain keskustan asukkaita.

Kyseinen rakennushanke on mielestäni nykyisen ja tulevan valtuuston kaikkein tärkein investointipäätös. Yhtä merkittävää investointia ei kunnassa olla tehty oikeastaan Lehmuskartanon jälkeen. Kunnantalon ja koulujen rakentamiset ovat toki tärkeitä ja merkittäviä, mutta terveydenhuollon palvelut ovat kuitenkin kaikkia kuntalaisia palvelevia elintärkeitä palveluita.

Päätös terveysasemasta on vaativa, koska siihen sisältyy runsaasti eri vaiheita ja sen kustannukset ovat korkeat. Arvioitu kokonaiskustannus yltää kymmeniin miljooniin (noin 20-30 miljoonaa lienee realistinen kustannus). Myös aikaväli on pitkä, sillä rakennuksen tekniikan pitäisi toimia ainakin 30 vuotta. Itse rakennuksen pitäisi tulevien parannuksien myötä palvella kuntalaisia yli 100 vuotta. En ihmettele, että moni kunnanhallituksen jäsen omaa varaumia viedä hanketta eteenpäin. On puhuttu mm. lainsäädännön ja kuntajaon muutoksista. Mutta ainakin itse ajattelen aikaa niidenkin jälkeen. Lait ja asiat muuttuvat rakennuksen olemassaolon eli yli 100 vuoden aikana useammankin kerran.

Rakennustyömaa tulee myös näkymään ja tuntumaan Kirkkonummen keskustassa useita vuosia. Suunnittelussa on huomioitu ja pohdittu niin palveluiden järjestämistä rakentamisen aikana kuin liikkumista rakennuksen läheisyydessä.

Kaikkien näiden asioiden ja erityisesti asian merkittävyyden vuoksi kunnanhallitus ja perusturvalautakunta käsittelevät yhteisessä seminaarissa ensi lauantaina (22.9.) hanketta. On tärkeää, että tässä vaiheessa tietoa jaetaan ja että päättäjille voidaan kuvata ja kertoa, kuinka suunnitelmista edetään käytäntöön.

Nyt huolenani on, että päätös ensimmäisestä ja toisesta vaiheesta viedään lävitse asianmukaisesti, mutta kolmatta ja neljättä jarrutetaan. Se tarkoittaisi hankkeelle merkittävää takaiskua ja tuleville palveluille heikkoja lähtökohtia. Minusta kirkkonummelaiset ansaitsevat parhaan mahdollisen hoidon ja sen vuoksi haluan olla mukana edistämässä terveyspalveluiden kehittymistä Kirkkonummella.

Mainokset

0 Responses to “Kohti uutta terveysasemaa”  1. Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
Arkisto

Mainokset

%d bloggers like this: